perjantai 30. marraskuuta 2007

Bunraku

Käytiin katsomassa esittävien taiteiden kurssin kanssa Bunrakua, eli japanilaista nukketeatteria tuossa viikko tai pari sitten... Ei mitään hirveän suosittua täällä japanissa nämä näiden omat kulttuurijutut näköjään, kun esim. Yuki ja eräs toinen koulussa oleva japanilainen eivät olleet edes kuulleet koko nimeä :D Moni myös sanonut että nyt kun on nähty nô esitys ja bunrakua, sekä opettajan esittämänä biwan soittoa, niin ollaan harrastettu japanilaista kulttuuria enemmän kuin moni japanilainen koko elämänsä aikana :D voi että näitä.


Bunrakun nuket ei ole mitään marionetteja, vaan nukkeja ohjailee 3 henkilöä. Yksi on päänäyttelijänä, ja ohjailee nuken päätä ja oikeaa kättä, yksi ohjailee vasenta kättä ja auttaa rekvisiitan kanssa ja kolmas ohjailee nuken jalkoja.


Koska opettajamme on kulttuurialalla täällä ihan hyvässä asemassa niin päästiin backstagelle kurkkimaan vähän teatteria. Meille näytettiin myös miten nuken ohjaileminen onnistuu. Hyvin sai kyllä myös nuken liikkumaan, eleet olivat melkein kuin oikealla ihmisellä.


Lava on hieman upotettu katsojiin nähden, jotta nuket liikkuvat oikealla korkeudella.


Jännästi näyttelijöistä vain kahden kasvot on peitetty, jolloin päänäyttelijän kasvot ovat näkyvillä. Tämän oppii nopeasti sivuuttamaan ja keskittymään vain nukkeihin. Syy tähän on se, että katsojat tunnistavat lempinäyttelijänsä helposti.


Esitys oli melkein neljätuntinen! koska oli kaksi näytelmää. Esitykset olivat ihan kivoja, jälkimmäinen kyllä selvästi parempi. Hieman pitkäveteistä kyllä. Ymmärsin näytelmät hyvin, koska teatterista sai korvanapilla toimivan englanninkielisen käännöksen. Esityksen jälkeen mentiin bunraku näyttelijöiden suosimaan nabe ravintolaan.

Nabe on japanilainen ruoka mitä tykätään syödä varsinkin talvella. Pöydän keskellä porisee pata, johon laitetaan vihanneksia, lihoja, katkarapuja, tofua jne kypsentymään ja sitten napsitaan ja syödään. Myös udon nuudeleita laitettiin lopuksi joukkoon mukaan. Hyvää oli kyllä ruoka. Kuvassa etualalla oleva herra on esittävien taiteiden opettajamme Guidnard-sensei itävallasta. Takana vaihtareita ruotsista, jenkeistä ja ranskasta.


Tässä pari Alaskan herraa, vaaleapehkoinen on Andrew ja tummempi Chris. Mukavia kavereita, ja hieman lapsellisia. Tullaan hyvin toimeen ehkä juuri sen takia :P Osti Kiotosta kuminauhapyssyt jotka on kyllä tosi kivat :D haluan itsekin sellaisen.

Tuli myös käytyä siistissä pelipaikassa eräänä päivänä. 1300 yenin hinnalla sai pelailla 3 tuntia pelejä niin paljon kuin ehti. Peleinä siis elektronisia kolikkopelejä jonkinmoinen kasa, rullaluistelua, tennis/golf/koris simulaattorit, oikeat sulkapallo/lentopallo/tennis/koris/jalkapallo kentät, minigolf, jousiammuntaa, kalastusta, ilmakiväärillä ammuntaa, ihme pallopeli, pingis, nyrkkeilysimulaattori, mini keilailu, simulaattori keilailu ja vielä rodeomasiina (en tiedä unohdinko jotain). Meni kyllä 3 tuntia erittäin nopeasti :P ensi viikolla ollaan varmaan menossa uusiksi, kun ei sitä kaikkea ehtinyt oikein kokeilemaan.

Pelipaikan jälkeen käytiin syömässä yakinikua taas, eikä heti tee mieli mennä uusiksi. Otettiin niin paljon kuin jaksaa syödä juttu, jossa on järkevästi se, että kaikkia mitä ei syö niin pitää maksaa extrana. Tilattiin sitten hieman liikaa niin tuli vähän ongelmia saada kaikki alas. Lopulta piti turvautua mr. Bean tyyliseen ruoan piilotteluun vähän että saatiin kaikki häviämään :D

Ei kommentteja: