sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Nara

Hepsan. Tuli käytyä Narassa tuossa viime viikolla. Narahan on Kyoton lisäksi se suuri kulttuurikaupunki. Narassa kuuluisinta on varmaankin Naran puisto, joka on jättimäinen, sisältää hirmuisen määrän peuroja sekä 3 hienoa temppelialuetta.

Naraan pääsi junalla Osakasta n. 45 minuutissa. Puistoon löysi helposti kun kysäisi infotiskiltä jossa osattiin jopa englantia hyvin :P saatiin myös kartta ja siihen neiti piirsi vielä reitin kaikkiin temppeleihin.


Narassa on siis paljon peuroja. Puistoalueella asustelee n. 1200 peuraa, jotka on merkitty kansallisaarteiksi. Ennen 1600 lukua eläimet olivat pyhiä, mutta pyhyys muutettiin kansallisaarteeksi joskus 1600-luvulla. Koska peurat asustelee aika ihmisalueella ja turisteja on paljon, niin ne on melkein kesyjä. Peuroja näkee teiden vieressä ja melkeinpä kaikkialla. Peurat on myös sen verran tuttavallisia, että jos jotain syötävää on mukana niin kannattaa varoa :D Sen verta suuri ruokahalu näillä on että nähtiin kyllä kun yksi poika jäätelön kanssa käveli eteenpäin peurajono perässä. Alueilla joissa peuroja oli suuri määrä, tuli myös tutun oloinen eläintarhan haju...mikä ei ollut hirveän miellyttävä :P


Tässä kolmikerroksinen pagoda ensimmäiseltä temppelialueelta. Hienoja on nämä rakennukset kyllä täällä. Iästä en osaa sanoa koska näitä on usein kunnostettu tai rakennettu uusiksi, mutta kai nämä jostain 1700-1800-luvulta on.


Minä viisikerroksisen pagodan edessä. Oli jännä kun kolmikerroksisen pagodan edessä ei ollut oikein ketään, mutta viisikerroksisen edessä oli jo isohko joukko. Näköjään ne pari kerrosta meinaa niin paljon :P Hienoja olivat mun mielestä molemmat.


Tässä jokin portti, nimeä en muista, jota pitkin pääsin Tôdaijin temppelille.


Tôdaijin temppeli, joka on maailman suurin puinen rakennus. Vaikuttava kyllä on. Kuulemma nykyään 33% kapeampi kuin ennen, mutta säilyttää silti suurimman puisen rakennuksen tittelin.


Tôdaijin sisällä kuuluisin juttu on tämä, suuri buddha. Kultainen sellainen, vaikka sitä ei ehkä väristä niin hyvin huomaa. Kokoa en muista, mutta iso on, ei temppeli turhaan ole niin iso :P Patsas ei ole kylläkään hirveän vanha, koska alkuperäinen suli kun temppeli paloi joskus 1500-luvulla. Suht vanhahan tuo silti on.


Temppelin ulkopuolella oli tällainen jännä puinen patsas jonka nyt törkeästi nimesin punahilkaksi :D jotenkin tuo punainen kaapu näyttää vaan oudolta mielestäni.


Temppelin suunnalta otettu kuva temppelin portista.


Koska Nara on iso turistinähtävyys, oli siellä tietenkin kauppoja kaiken maailman jutuille. Tietenkin kun Japanissa ollaan niin myös miekkoja oli nähtävillä :P Hinnatkaan ei olleet hirveän pahoja, joten nyt rupesi miettimään että jos ostais itselle jotain mukaan. Tullihinnoista en kyllä tiedä että repiikö suomi noista jotain jos kotiin vie.


Lopuksi vielä peura, joita oli siis paljon :D Kaupoissa myytiin vielä peurakeksejä peurojen ruokkimista varten. Sellaisen jos osti niin sai kyllä letkan peräänsä nopsaan :P

Kiva oli kyllä puisto, ja isokin. Ei ehditty kaikkialla käydä, esim. kolmas temppeli jäi kokonaan vielä näkemättä, joten ehkä siellä käy vielä kerran, jos jaksaa.

Ei kommentteja: