tiistai 1. tammikuuta 2008

明けましておめでとうございます。

Eli hyvää uutta vuotta! Sinne meni 2007, tervetuloa 2008.
Japanissa uusi vuosi on paljon isompi juhla kuin joulu, ja ensimmäinen päivä vietetään yleensä perheen kanssa. Aattona voi kuitenkin lähteä juhlimaan, ja niin minäkin tein.

Rahaa ei kuitenkaan ollut hirveästi, ja suureen ihmisvilinään ei oikein huvittanut lähteä, joten päädyttiin Yukin ja Kanamen kanssa kolmisteen Kanamen kämpälle uutta vuotta viettämään. Japanissa ei raketteja lähetellä, joten ulkona ei ole juuri mitään hirveän erikoista nähtävää. Temppeleillä kun vuosi vaihtuu soitetaan kelloja, ja niissä on jotain juhlaa menossa, mutta ne on kuulemma ihan täpötäynnä niin ei jaksettu lähteä.

Me käytiin vain ostamassa jotain syötävää ja juotavaa ja päätettiin viettää uusi vuosi lämpimästi kotatsun alla :P Ostettiin curry nabea ja jälkiruoaksi jäätelökakku. Suuri määrä ruokaa ja sopivasti juomaa, ja maksoi vain naurettavat 1,500yeniä per henkilö :D Japanissa ruoat on hyvässä tarjouksessa uuden vuoden aikaan.

Currynabe oli herkullista, ja täyttävää. Kakkuakaan ei jaksettu kolmisteen kokonaan syödä. Iltaa vietettiin puhellen, syöden, videopelejä ja korttipelejä pelaten ja televisiosta loistavaa japanilaista komediaa katsellen :D mukavaa oli.

Kuvassa jäätelökakkumme. Koska kakut oli tarkoitettu lähinnä synttäreitä varten, laitoimme kylttiin nimen kohdalle 2008 :D Tuossa lukee siis onnea 2008 japaniksi. Ihan sopiva teksti mielestämme :P

Aamulla palasin kotio aamupalalle, koska se on Japanissa perinteisesti perheen kanssa yhteinen. Uudenvuoden aikaan perinteisesti valmistettiin ruokaa kolmelle päivälle, eli vuoden 1-3. päivät, koska niinä päivinä perheissä ei ruokaa tehty. Nykyään jotkut tekee yhä samaa, kuten minun isäntäperheeni. Tämän ruoan nimi on Osechi, ja se on erilaisia ruokia neliskanttisissa astioissa. Äiti teki ruokaa täällä kolmen päivän ajan, joten riittänee näille kolmelle päivälle :P

Aamupalan jälkeen lähdettiin perheen kanssa Kiotoon temppelikäynnille, joka on perinteinen juttu Japanissa ensimmäisenä päivänä. Temppelissä rukoiltiin ja otettiin ennustus, jossa kerrotaan mitä odottaa seuraavalta vuodelta. Minulle luvassa puolikkaan verran onnea :D ihan hyvä se. Temppelin jälkeen käytiin syömässä ja sitten palattiin kotio.

Japanissa ei jouluna anneta pahemmin lahjoja, paitsi lapsille, ja uutena vuotenakaan ei lahjoja oikeastaan anneta, mutta lapset saa yleensä kirjekuoren jossa on rahaa. Käytiin tänään perheen kanssa palatessamme elektroniikka liikkeessä jossa lapset taisi rahan sijasta saada suoraan mitä halusivat :P

Sellainen oli japanilainen uusivuosi, ja kiva oli.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiinnolla olen tässä blogiasi lueskellut.

Mitä opiskelet siellä ollessasi?
3-d animaatiota?

-
Kai

Saka kirjoitti...

Täällä ei 3d:tä japanin koulussa opeteta, joten opiskelen lähinnä japaninkieltä ja japanin kulttuuria, kuten elokuvia ja esittäviä taiteita.

Suomesta on myös ollut nyt 3d pelikurssi, jota yritän saada kokoaika valmiiksi. Ja on myös lopputyöni, 3d animaatio, jota yritän tässä aloitella täällä myös tekemään.

Unknown kirjoitti...

Arvelinkin, että tuskin opiskelet siellä 3d:tä, mutta päätin kumminkin kysyä.

Itsekkin opiskelen mallintamista ja 3d- sekä 2d-animaatiota. Tosin olen vasta 2. vuoden opiskelija, joten minun ei tarvitse vielä vaivata päätäni tuolla lopputyöllä.

Olen myös leikitellyt päässäni ajatuksella vaihtovuodesta japanissa.

Mitä kautta hait vaihtoon?
Varasitko paljonkin rahaa matkaa varten?

Saka kirjoitti...

Vaihto onnistui koulun kautta koulujen välisen sopimuksen turvin, mikä teki hommasta aika helppoa minulle.

Rahaa varasin lähinnä lentolippuja ja hyödyllisiä ostoksia varten. Kela maksaa kuitenkin opintotukea, hieman ylimääräistäkin sellaista, ja koululta sain ihan hyvää apurahaa matkaa varten. Hieman oli kyllä ylimääräistäkin minulla käytettävissä.

Lentoliput on onnesta ja ajoituksesta riippuen siinä 500-1000 euron paikkeilla. Eläminen itsessään on Japanissa kuitenkin ehkä hieman halvempaa kuin Suomessa, ja jos on isäntäperheessä niin ruoka ja asuminen menee ihan mukavasti. Minä maksan kuitenkin suomen asunnon vuokraa samalla, mikä syö minulta ehkä vähäsen rahaa pois, vaikka kela maksaa siitä kyllä suurimman osan.

Mutta esim. vuoden vaihtoa ajatellen sanoisin että 2000e ylimääräistä riittäisi jo ihan huolettomaan elämiseen täällä, ja tietysti on aina opintolaina jos pulaan joutuu.