maanantai 11. elokuuta 2008

Comicon - Osaka ja Kioto

Alkuun voisin selittää hieman tietämättömille mikä Comicon on. Comiconin nimi on lyhennys sanoista Comic Convention, eli kyseessä on eräänlainen sarjisfestari. Japanilainen versio eroaa kuitenkin suomen sarjisfestareista ja animeconeista ym. siinä, että ohjelmaa ei ole lainkaan. Paikalla ei myöskään näe mitään kustantamoita myymässä omia sarjakuviaan tai animaatioitaan. Japanissa tapahtuma on tehty amatööripiirtäjille ja cosplayaajille. (Cosplay, eli Costume Play tarkoittaa sitä kun ihmiset pukeutuvat sarjakuvassa/animaatiossa/pelissä olevaksi hahmoksi.)

Doujinshi, eli omakustannesarjakuva, tai kirja on hyvin suuri juttu verrattuna länsimaihin. Suurin osa näistä omakustanteista on fanitavaraa, eli tehdään sarjakuvia jo olemassaolevista kaupallisista sarjakuvista tai animaatioista. Nopea tajuaa että kyseessä on jo tekijänoikeusrikos, mutta Japanissa tekijänoikeuksien haltijat antavat tämän luistaa läpi sormien, vaikka heidän hahmoistaan tehdäänkin 18+ materiaalia. Syitä tähän voi vain arvailla. Itse veikkaan että tämä on heille hyvää mainosta, ja piirtäjät ovat yleensä aika taitavia, ja hyvin moni ammattilainen Japanissa lähtee liikkeelle juuri doujinsheja piirtämällä.

Tokiossa comiconit ovat erittäin suuria tapahtumia, ja kävijämäärä on tungoksia aiheuttavaa. En tiennyt mitä Osakan vastaavasta pitäisi odottaa, mutta hieman pettynyt olin, sen voin myöntää :P

Tässä näkyy siis melkeinpä koko Comicon. Ei hirveän iso siis. Myyntipöytiä oli parisen sataa, ja suurin osa myytävästä tavarasta oli tytöille suunnattua Shounen-ai:ta. Itse en ostanut täältä mitään.


Cosplayta oli jonkin verran, ja aika hyviäkin pukuja näkyi. Hirveästi ei kuvia kuitenkaan saanut napattua.

Tapahtuma oli siis pieni pettymys, ja kaverini päättivät originaalitöiden vähyyden takia tehdä seuraavaan Comiconiin, joka järjestettiin Kiotossa kesäkuussa, oman doujinshin. Päädyin siihen sitten itsekin mukaan, joten minä ja Alaskalaiset Andrew ja Chris teimme oman kirjasemme. Ajan puutteen vuoksi emme saaneet kirjasta painettua vaan jouduimme tulostamaan sen tulostinpalvelussa ja niitata yhteen. Ihan ok tasoa saimme kuitenkin tehtyä. Comiconiin piti ensin hakea kirjallisesti ja maksaa 1000yenin pääsymaksu. Myyntipöydän saanti ei myöskään ole itsestäänselvyys, jos hakijoita on enemmän kuin pöytiä. Me saimme kuitenkin pöydän, koska nähtävästi hakijoita ei ollut tarpeeksi :P


Kioton Comicon oli suurempi kuin Osakan, vaikka ei kuitenkaan hirveän paljoa. Kuvassa minä ja Andrew pöytämme takana. Yllättäen olimme ainoat ulkomaalaiset myyjät.


Hieman yleiskuvaa paikasta. Tälläkin kertaa suurin osa myyjistä oli tyttöjä, ja tavarat tytöille suunnattua. Muutamia miespuolisillekin suunnattuja juttuja näimme.


Tässä cosplayalue, joka Kiotossa oli paljon paremmin organisoitu kuin Osakassa.


Sitten hieman cosplaykuvia. Tässä Air Gear sarjasta hahmoa. Andrew halusi ottaa kuvan, koska omistaa samanlaiset lentäjänlasit kuin tällä tytöllä :P meni vielä juttelemaan niistä jälkeenpäin.

Guilty Gear pelisarjasta muutama hahmo. Nämä cosplayaajat seurustelevat ja pukeutuvat aina kahdestaan saman sarjan hahmoiksi. Hyvä että on yhteinen harrastus :)


Tämä Cinnamon Roll hahmo oli aika hienon näköinen ilmestys. Yllättäen sisällä on miespuolinen pitkä henkilö. Hän mahtuu sisään siten, että pää on hatun sisällä. Tällä tavoin kädetkin toimivat lyhyinä helposti.


Rurouni Kenshin hahmoja. Pidän sarjasta, joten kuvia oli pakko ottaa ^^ Jännänä yksityiskohtana, suurin osa cosplayaajista oli myös tyttöjä, vaikka hahmo olisikin ollut miespuolinen oikeasti. Toimii kuitenkin aika hyvin, koska Japanilaisilla piirtäjillä on tapana tehdä mieshahmoista niin nätin näköisiä.


Luulisin että jotain Liisa ihmemaassa cosplayta. En ole ihan varma onko jostain Japanilaisesta versiosta.


Andrew pääsi myös kuvaan mukaan muutaman Lucky Star cosplayaajan kanssa. Oikean puoleinen osti myös doujinshimme
( ^o^)/

Kioton comicon oli ihan mukava kokemus, vaikka myimme vain 8 kappaletta doujinshiamme...(paremmin kuitenkin kuin naapurimyyjät). Tilaisuuden jälkeen myimme myös aika pinon kaikille tutuillemme. Voittoahan emme missään vaiheessa saaneet, eikä se ollut tarkoituskaan. Voimme nyt sanoa että olimme myymässä Comiconissa omaa doujinshia, ja se oli tarkoituskin :) kivaa oli.

Ei kommentteja: