keskiviikko 13. elokuuta 2008

Hanabi

Hanabi, kirjaimellisesti kukkatuli, eli ilotulitus. Ilotulitteet kuuluvat Japanissa kesän iltoihin, eikä uuteenvuoteen kuten Suomessa. Mitään suurta syytä, eikä ilmeisesti lupiakaan tarvita ilotulitteilla leikkimiseen. Kesäkuun alussa kaverit pyysivät mukaan ilotulitteita kokeilemaan.

Ilotulitteita ennen teimme yhdessä takoyakeja. Takoyaki on taikinapallero jonka sisällä on mustekalaa ja mahdollisesti hieman kasviksia tai jotain muuta hyvää. Ikäänkuin Japanin lihapulla.


Kuvassa Kaname ja Yuki takoyakeja kääntelemässä. Takoyakia varten on olemassa oma masiinansa, joka on lähinnä sähkövastus jonka päällä on metallinen pannu, jossa puoliympyrän muotoiset kuopat odottelevat taikinaa.


Tässä itse mustekalaa raakana, allekirjoittaneen pilkkomana. Mustekalaa syödään Japanissa raakana tai kypsennettynä. Ihan hyvää molemmilla tavoilla.

Itse takoyaki tehdään niin, että ensin pannuun kaadetaan taikina. Sen jälkeen mustekalan palaset ja muut mahdolliset ainekset laitetaan taikinan sisään. Pienen odottelun jälkeen pallurat käännetään ympäri pienellä tikulla, jolloin saadaan pallon toinen puoli muodostumaan. Sitten vain odotellaan ja pyöritellään palloa välillä jotta se paistuu tasaisesti kaikilta puolin. Helpon kuuloista, mutta pallon pyörittely alkuvaiheessa tikulla on hankalahkoa aluksi.


Kuvassa vasemmalta alkaen kolme eri takoyaki erää. Kuten huomaa, laatu paranee harjoittelun jälkeen :P Pyörittelimme näitä yhdessä, joten ketään ei voi yksinään syyttää tai kehua. Herkullisia olivat kyllä kaikki! Takoyakit tarjoillaan okonomiyaki kastikkeen ja kuivatun kalasta tehdyn hyvin ohuen hommelin kanssa. Herkullista!


Syötyämme matkasimme joenrantaan. Kuvassa Yuki sytyttämässä ilotulitteita Kanamen seisoessa kauempana.

Japanissa ilotulitteet eivät tarkoita kovaäänisiä räjähdyksiä, vaan lähinnä isoja tähtisadetikkuja erilaisissa muodoissa. Niistä saakin kivoja kuvia!




Näissä kolmessa kuvassa ylhäältä katsoen Yukin, Kanamen ja minun taidonnäytteitä.


Yuki hyppäsi moponsa selkään ja teki hienon suoran viivan :D


Tämän rajummaksi eivät ilotulitteet tällä kertaa menneet. Nättiä kyllä oli.


Menimme muutama päivä myöhemmin isomman joukon kanssa ulos juhlimaan ja ilotulittamaan. Lämpötila kun oli kuitenkin jotain 20 asteen mukavammalla puolella, niin ei jaksanut joka ilta sisällä juhlia.

Tällä kertaa minä ostin ilotulitteet, ja löytyi paketteja jossa oli jotain ilmaankin lentäviä ilotulitteita. Ei mitään kovaäänistä kuitenkaan, paitsi muutama miniraketti jotka lentävät ja sanovat poks. Ilotulitteista ei ole tällä kertaa kuvia, koska itselläni oli niin hauskaa niillä leikkiessä.


Kuten kuvasta näkyy, meno oli rauhallista. Paikkaa jouduimme vaihtamaan kerran kun eräs herrä huusi ikkunasta että siinä kohdassa emme ilotulitteita saa käyttää. Sanoi vielä aika epäkohteliaalla Japanilla! Ainoa kerta kun joku sellaista minuun käytti oikeastaan. (Epäkohtelias tässä meinaa siis käskymuotoa. Ei sentään sen pahempaa, vaikka Japanissa sen pahemmaksi on jo hieman hankalempaa mennä.)


Saimme myös otettua hienon ryhmäkuvan, jossa jokainen on itsensä näköinen. Oli mukava ilta! :)

Ei kommentteja: